Asteptam noi retete de la dvs.la adresa de email galca.alex@gmail.com Nu ezitati sa comentati
luni, 21 decembrie 2009
La Lupta cu Depresia
Suna militareste, dar nu se poate altfel. Suferintele sufletesti nu se vindeca prin compatimire, ci prin schimbari radicale ale stilului de viata
* Mai multa lumina - Cercetarile facute in ultimii ani arata fara dubiu ca starea noastra de vioiciune si de efervescenta launtrica este direct proportionala cu cantitatea de lumina cu care intram in contact. Asadar, nu ratati nici o dimineata senina, bucurati-va de soarele, cat de putin, al lunii noiembrie, iar atunci cand este innorat afara, puneti becuri mai puternice in lampi si folositi cat mai multe veioze. Lumina lor difuza si aurie este cel mai simplu si
rapid tonic psihic in zilele de toamna.
* Efortul fizic - Toate studiile de ultima ora dovedesc un adevar de necontestat: miscarea fizica este cel mai redutabil remediu impotriva depresiei. Pentru asta nu e nevoie sa mergem la sali de sport si sa ne dam duhul ridicand greutati. Nici vorba! Deviza este: fiecare sa se miste atat cat poate, pana la limita rezistentei, dar niciodata deasupra ei. Ca sa ne vindece, sportul nu trebuie sa devina un chin. De altfel, nu exista prioritati. Mersul pe jos, bicicleta, inotul, turismul, gimnastica - toate sunt la fel de indicate, in masura in care ne face placere atunci cand le practicam. Douazeci de genuflexiuni matinale, mici exercitii de inviorare, o plimbare de jumatate de ora in pas rapid, reprezinta un program ideal pentru trup, dar si pentru suflet, cu conditia sa fie practicate constant. Odata cu punerea in miscare a corpului, cu siguranta se vor mobiliza si resursele psihice, care altfel raman in stare de amortire.
* Energizati-va cu alimente-medicament - in farmacia naturii exista cateva produse menite anume sa ne energizeze si sa alunge depresia. Cateva dintre cele de frunte sunt: polenul si mierea de albine, miezul proaspat de nuca, semintele de floarea-soarelui, stafidele, condimentele "fierbinti" (ghimbir, scortisoara, cuisoare, nucsoara, chilly), hreanul, radacina de telina, sucurile de lamaie facute cu tot cu coaja, drojdia de bere. Aceste alimente-medicament au ca efect, in timp, marirea si mai ales armonizarea energiei psihice, care - se pare - este intr-o directa legatura cu ceea ce mancam. Si inca un secret: nu conteaza doar ce mancam, ci si cum o facem. Transformati mesele dvs. intr-un mic ritual: nu va grabiti niciodata, mestecati si savurati indelung fiecare inghititura, bucurati-va de subtila savoare a alimentelor naturale, sanatoase.
* Daruri pentru suflet. Aici este vorba de a privi putin altfel notiunea de dar. Putem, desigur, pentru a ne inviora sufletul, sa ne cumparam o haina noua ori o cutie de ciocolata, pe care sa o savuram pe indelete. Vom vedea insa ca efectul stenic, desi nu este de neglijat, nu dureaza prea mult. In schimb, daca ne facem cadou, de doua ori pe saptamana, cate o priveliste frumoasa, daca ne mobilizam sa daruim corpului nostru cate o portie buna de gimnastica, pentru a-i remodela formele, daca ne facem cadou cate un spectacol bun, ori cateva ore de citit, atunci vom avea o stare de bine mult mai indelungata. Pentru a ne mari tonusul psihic, e nevoie de daruri consistente si cu bataie ceva mai lunga, asa incat sa avem constiinta ca in permanenta facem ceva pentru a ajunge la starea de bine.
* Cultivati prietenia - este, conform parerii psihologilor, cel mai rapid mijloc de a scapa de deprimantul sentiment al singuratatii, care se exacerbeaza mai ales acum, in zilele tarzii de toamna. Cautati-va vechii prieteni, faceti-va curaj si inscrieti-va intr-un club sau intr-o asociatie in care sa aveti contact cu cat mai multi oameni. Relatiile umane lipsite de interese materiale ori de tensiunile si angoasele care mai apar in relatiile de familie sau de cuplu sunt un mijloc eficient si durabil de a va bucura sufletul. Or, bucuria, alaturi de dragoste, sunt cele mai puternice energii care anima fiinta umana, mai puternice decat cenusiul unor zile de toamna sau decat intunecimea noptilor iernii care se apropie.
* Cultivati-va umorul. Pentru psihic, simtul umorului are exact acelasi rol pe care il are pentru corp sistemul imunitar. Asa cum celulele specializate si anticorpii ne apara de invaziile microbilor, glumele si perspectiva comica asupra tensiunilor psihice la care suntem supusi zilnic ne apara de leziunile sufletesti pe care acestea le-ar produce. Regasiti-va macar din cand in cand prietenii care va binedispun si cu care puteti schimba ultimele impresii si glume, faceti-va o lista cu comediile pe care inca nu le-ati vazut, nu pierdeti nici o ocazie de a face (chiar si launtric) o adnotare nostima la o situatie cu o aparenta serioasa. Umorul este mult mai mult decat un mijloc usor de divertisment, el ofera o alta perspectiva, extrem de pretioasa, asupra vietii.
* Sugestionati-va pozitiv subconstientul - psihologii au constatat ca in perioada dintre echinoctiul de toamna si solstitiul de iarna, subconstientul fiecaruia dintre noi este cel mai sensibil la sugestii. Ca atare, el va inregistra si va transforma in realitate atat sugestiile pozitive, cat si cele negative. Cine se plange tot timpul ca e bolnav se va imbolnavi mult mai grav decat este, in schimb, optimistii isi vor birui mult mai usor suferintele. ("Ma simt bine, din ce in ce mai bine, Dumnezeu nu ma lasa.") De altfel, tot ceea ce am prezentat pana acum ca indemn, de la consumul de alimente energizante pana la dezvoltarea camaraderiei si a simtului umorului, se constituie, de fapt, intr-o uriasa sugestie pozitiva. Asociati rostirilor pozitive si o stare emotionala corespunzatoare, precum si imagini cat mai luminoase. Aplicati aceasta tehnica, aparent simplista, zilnic, vreme de macar patru saptamani, iar efectele tonice asupra psihicului va vor surprinde cu adevarat.
joi, 17 decembrie 2009
Remedii Naturiste pentru indigestie
Vremurile agitate in care traim fac acest lucru aproape imposibil - studiile arata ca mai bine de jumatate dintre persoanele adulte au probleme de indigestie cel putin o data pe luna.
De ce te doare stomacul
De obicei, indigestia este cauzata de cresterea secretiei de acid gastric, dar si a altor enzime cu rol important in digestie. Aceasta secretie de acid gastric apare in mod normal in urma consumului excesiv de alimente, in special cele care cad greu la stomac, bauturi carbogazoase, alcool, cafea si tigari. Rezultatul: apare senzatia de greata, balonare si durerea de stomac.
Ai exagerat cu mancarea?
Probabil in vacanta, mai ales pe litoral, multe dintre noi vom manca excesiv, si nu numai alimente nesanatoase. Ti-am recomanda insa mai putine opriri pe la gheretele cu fast-food de pe faleza. Daca este prea tarziu pentru acest sfat, bea un ceai.
Ceaiul de menta este excelent impotriva crampelor si durerilor de stomac; infuzia de mustel are efect antiinflamator iar ceaiul de ghimbir este eficient impotriva balonarii si a senzatiilor de greata.
Cand stomacul nu se simte prea bine, adauga o lingurita de pulbere de ghimbir intr-o ceasca de apa fiarta, acoper-o timp de 10 minute si bea-o in trei reprize pe zi. Ghimbirul poate fi inlocuit cu rozmarinul, benefic pentru calmarea arsurilor de stomac.
La fel de eficiente impotriva indigestiei sunt si sucul de morcovi si cel de sfecla alba. Este important ca acestea sa fie consumate dimineata, pe stomacul gol.
Ti-a picat greu la stomac?
Daca nu ai exagerat deloc cu mancarea, dar putinul pe care l-ai mancat ti-a picat greu la stomac, solutia este ceaiul din seminte de in. Bea cate o cana (o lingurita de seminte de in intr-o cana de apa) inainte de fiecare masa. De asemenea, in astfel de situatii este foarte eficienta si o limonada cu multa lamaie si o lingurita de miere.
Balonare, arsuri si dureri de stomac
Bea ceaiuri de cimbrisor, seminte de anason sau lamaita - doua trei cani pe zi. Ai grija sa nu pui mai mult de o lingurita de plante la 500 ml de apa, altfel ceaiul va fi prea concentrat si cu siguranta iti va fi greu sa-l bei.
miercuri, 16 decembrie 2009
Remedii Naturiste-conjunctivita
Cauze
Cele mai frecvente cauze ale acestei boli sunt infectiile cu bacterii sau virusi si factorii iritanti (praf, fum de tigara, gaze de esapament, lentile de contact, farduri, etc.) care genereaza conjuctivitele alergice. Totodata, un program de lucru prelungit la lumina artificiala si suprasolicitarea ochilor (calculator, citit, televizor, etc.) contribuie si ele la aparitia conjunctivitei.
Simptome
Senzatia de arsura/durere oculara, senzatia de "nisip in ochi", usturimi, mincarimi, intepaturi, secretii conjunctivale, ochi lipiti la trezirea din somn.
Imediat ce se observa aceste simptome trebuie consultat un medic oftalmolog pentru a constata natura conjunctivitei si a prescrie tratamentul medicamentos adecvat.
Remedii adjuvante la indemana oricui
Intern:
Suc de legume, in special morcovi si spanac. Combinatia acestor doua sucuri de legume s-a dovedit a fi foarte eficienta: 200 ml suc de spanac amestecat cu 300 ml suc de morcov sau 200 ml suc de patrunjel amestecat cu 300 ml suc de morcov, se beau 2 cani a 250 ml/zi.
Suc de agrise amestecat cu miere. Este recomandat a se bea o ceasca de suc de agrise in amestec cu doua lingurite de miere de doua ori pe zi.
Alimente naturale bogate in vitaminele A (lapte integral, iaurt, unt, morcovi, dovleac, legume cu frunze verzi, rosii, mango, papaya ) si B2 (legumele cu frunze verzi, lapte, migdale, citrice, rosii). Cea mai buna metoda de a incepe un tratament impotriva conjunctivitei este adoptarea unei diete bazate in exclusivitate pe fructe si legume proaspete de sezon, timp de o saptamana, cate trei mese/zi. Bananele sunt recomandate cu moderatie sau chiar deloc.
De evitat: painea alba, cerealele rafinate, cartofii, dulciurile de orice fel, carnea, alimentele grase, cafeaua si ceaiul negru, condimentele, sosurile.
Extern:
Decoct din coriandru. Se clatesc ochii, dimineata si seara, cu decoctul obtinut prin fierberea a 2 linguri de coriandru uscat in 60 ml de apa timp de 10 min. Reduce senzatia de usturime si mancarime, calmeaza durerea si ajuta la decongestionarea ochilor. Atentie insa, persoanele care sufera de astm bronsic si /sau bronsite cronice trebuie sa evite folosirea acestui decoct.
Comprese cu apa rece. O compresa cu apa rece pusa pe ochi, calmeaza rapid simptomele bolii. Se impatureste un prosop mic, se inmoaie in apa rece, se stoarce foarte bine si se pune pe ambii ochi. Cand compresa s-a incalzit se repeta procedura. Tratamentul dureaza o ora, dupa care ochii se acopera cu un prosop uscat, iar pacientul trebuie sa mai stea un timp culcat si relaxat. Acest tratament trebuie repetat in fiecare seara timp de o saptamana, chiar daca nu mai persista simptome din primele zile.
Exercitii pentru relaxarea si intarirea ochilor
Pe langa alte tratamente, este recomandat sa se adopte si diferite metode de relaxare si intarire a ochilor, cum ar fi miscarile de rotatie (in sens orar si antiorar), de la stanga la dreapta sau de sus in jos a ochilor. Fiecare exercitiu se repeta de 10 ori.
De asemenea, o alta metoda eficienta presupune acoperirea ochilor cu palmele. Procedura consta in urmatoarele: din pozitia sezand cu ochii inchisi, se pune palma dreapta peste ochiul drept si palma stanga peste ochiul stang, fara sa se apese. Se coboara fruntea pe genunchii apropiati si se pastreaza aceasta pozitie cateva momente. Se repeta ori de cate este se simte nevoia de relaxare oculara
joi, 10 decembrie 2009
Remedii naturiste împotriva sinuzitei
Cataplasme cu varză şi argilă
Se ia o frunză mare de varză crudă, suc de lămâie, 6 linguri de praf de argilă şi puţină apă călduţă. Se zdrobeşte foaia de varză cu sucitorul până devine perfect plată. Se amestecă sucul de lămâie cu argila, apoi adăugaţi apa călduţă, amestecând pentru a obţine o pastă. Pasta astfel obţinută se aplică pe foaia de varză, iar foaia de varză se aplică pe frunte, fixându-se cu un bandaj şi se lasă aproximativ o oră, până se usucă. Se repetă procedeul de două ori pe zi, până la degajarea completă a sinusurilor.
Inhalaţii cu usturoi şi oţet
Se curăţă un căţel de usturoi, se rade pe răzătoarea mică şi se amestecă cu o linguriţă de oţet de mere şi 50 ml de apă clocotită. Puneţi lichidul într-un vas şi staţi cu faţa în aburi, cu capul acoperit de un prosop. Este foarte eficientă şi se poate repeta de mai multe ori pe parcursul unei zile.
Macerat din usturoi, ceapă şi hrean
Se amestecă în părţi egale usturoi crud şi ceapă, ambele tocate mărunt, după care se adaugă cam în aceeaşi cantitate hrean ras. Adăugaţi un vârf de cuţit de piper, după care puneţi amestecul la macerat în de două ori cantitatea celorlalte ingrediente, în oţet de mere şi lăsaţi-l astfel pentru trei zile. După cele 3 zile se strecoară prin tifon şi se bea câte o ceşcuţă de trei ori pe zi. Gustul nu este unul foarte plăcut, dar este foarte eficient.
Suc de morcov
Dacă vă pregătiţi dimineaţa suc proaspăt de morcovi, este bine să puneţi în fiecare nară câte o picătură din ceea ce v-a rămas. Pe lângă calităţile nutritive, morcovul are calităţi de dezinfectant şi antiinflamator.
La fel se poate proceda seara, cu o picătură de suc de lămâie în fiecare nară.
marți, 8 decembrie 2009
Remedii naturiste pentru tuse
In multe cazuri, unul dintre simptomele care insotesc raceala, gripa si infectiile cailor respiratorii superioare (sinuzita, rinita cronica) este tusea.
Seaca (iritativa) ori productiva (cu expectoratii), tusea este mai persistenta noaptea, cand din cauza pozitiei din timpul somnului secretiile nazale ajung in gat, fapt ce declanseaza episoade de tuse.
Tusea apare si in alte afectiuni, cum sunt: bronsita cronica, tumori ale plamanilor, reflux gastroesofagian.
De asemenea, multi dintre fumatorii inraiti au parte dimineata de episoade de tuse. Daca tusea este insotita de febra mare, poate fi semn de pneumonie. In unele cazuri, tusea poate persista chiar 2, 3 saptamani, deci pentru a evita complicatiile trebuie tratata cu seriozitate si corect.
Multe lichide
Hidratare - este cuvantul de ordine in cazurile de raceala si gripa. Apa din belsug, supe, ceaiuri de tei indulcite cu miere (mierea nu se adauga in ceaiul fierbinte deoarece isi pierde din calitati, ea nefiind stabila la temperaturi mari), fresh de portocale, compoturi proaspat preparate in casa - toate acestea sunt indicate pentru ca lichidele purifica organismul.
De asemenea, in ceai se pot adauga si cateva picaturi de ulei de migdale (se gaseste in magazinele naturiste).
Ciocolata amaruie si tusea
Tusea seaca poate fi calmata si combatuta, daca in dieta este prezenta cacaoa. S-a demonstrat ca teobromina, o substanta prezenta in boabele de cacao, este de ajutor pentru a combate tusea seaca si nu are efecte adverse. Teobromina dezactiveaza activitatea nervului responsabil in creier pentru refluxul tusei.
Adaugati pe lista alimentelor cheie in caz de tuse si cacaoa fierbinte si ciocolata cu cel putin 75% cacao. De asemenea, teobromina se mai gaseste in boabele de cafea si frunzele de ceai.
Supa de pui ramane in top
Si nu o spune doar bunica, ci si un studiu efectuat acum cativa ani de catre cercetatorii de la Universitatea din Nebraska. Ei au descoperit ca supa de pui actioneaza ca un anti-inflamator, grabeste eliberarea de mucus a cailor respiratorii si reduce simptomele de tuse si raceala.
Explicatia clara inca nu au gasit-o, dar specialistii au dezvaluit reteta ideala: ceapa, cartofi dulci, morcovi, telina, patrunjel si pui sau gaina.
Sanatate cu fier
Anul trecut, cercetatorii italieni au descoperit ca deficienta de fier provoaca tuse cronica la femei. La studiu au participat 16 femei care sufereau de tuse cronica, dar care nu aveau afectiuni pulmonare sau respiratorii, astm sau reflux gastro-esofagian. Toate prezentau deficiente de fier.
Explicatia? Fierul ajuta la productia de proteine in sistemul imunitar, astfel fiind controlate inflamatiile. Iar deficienta de fier lasa partile superioare ale sistemului respirator mult mai expuse inflamatiilor, astfel se declanseaza tusea cronica. Cateva surse naturale de fier sunt: ficatul, carnea rosie, fructele de mare, mazarea.
Citeste si Tine raceala la distanta!
duminică, 6 decembrie 2009
Remedii naturiste pentru varice
Daca aveti dureri din cauza varicelor, ar trebui sa cautati cele mai bune optini pentru a ameliora simptomele. Puteti opri agravarea varicelor daca faceti multe exercitii fizice, pierdeti in greutate si nu purtati haine stramte. Daca stati in picioare sau jos perioade lungi de timp, ajustati-va conditiile de munca astfel incat sa puteti sa va schimbati pozitia frecvent, iar daca veti pune in practica aceste schimbari puteti preveni agravarea varicelor.
Exista remedii naturiste pentru varice care pot reduce severitatea inflamatiei venei. In loc doar sa ascunda simptomele, suplimentele naturiste trateaza esenta problemei. In principiu, prin imbunatatirea sanatatii per ansamblu a sistemului circulator si a venelor, problema varicelor poate fi indepartata. Sunt disponibile pe piata si remedii naturiste care functioneaza prin stimularea circulatiei, fortifierea peretilor venelor si ameliorarea varicelor.
Un extract facut din copacul japonez Pagoda este unul dintre cele mai bune tratamente pentru varice, fiind utilizat inca din anii ‛60. A fost demonstrat ca acest extract are rezultate bune in cresterea puterii si flexibilitatii venelor afectate de varice, reducand in acelasi timp si inflamatiile. Extractul mai este cunoscut si pentru capacitatea sa de a reduce acumularea si stagnarea sangelui in picioare si imbunatatirea circulatiei – exact ceea ce au nevoie picioarele dumneavoastra pentru a scapa de varice.
Un supliment naturist folositor pentru tratarea varicelor este si extractul de castan porcesc. Acest supliment poate chiar sa repare stricaciunile de la nivelul venelor, dar imbunatateste puterea si rezistenta fizica per total a sistemului circulator. Cu toate ca este folosit de ceva timp pentru tratarea varicelor, acest supliment are in continuare rezultate bune.
Vitamina K este si ea cunoscuta ca fiind unul dintre remediile naturiste pentru varice. Datorita faptului ca este un agent care ajuta la formarea cheagurilor de sange, aplicarea locala pe varice poate cauza aparitia unui cheag in vena, distrugand-o. Aceasta este in mare parte maniera in care functioneaza si terapiile cu laser de tratare a varicelor.
Pentru varice puteti incerca si Hamamelis, aplicat local pe zona problematica. Daca nu sunteti printre cei alergici la aceasta substanta (unii oameni sunt foarte sensibili la Hamamelis), puteti folosi acest remediu naturist pentru varice de trei ori pe zi, timp de doua-trei saptamani.
Exista inca o multime de remedii naturiste pentru varice; aromoterapia, acupresiunea, acupunctura si hidroterapia sunt doar cateva dintre ele. Toate acestea au fost aplicate cu grade diferite de succes, in functie de gravitatea formei varicelor. Fiecare pacient este cu siguranta diferit, astfel incat remediul potrivit pentru a trata varicele dumnevoastra poate varia.
Exista multe suplimente naturale, dar si remedii naturiste pentru varice. Ar trebui sa luati in considerare aceste optiuni (le puteti chiar si adopta nevoilor dumneavoastra) daca va confruntati cu varicele si vreti ceva care sa va ajute sa scapati de ele.
Ceaiuri impotriva durerilor de rinichi
Ceaiurile din plante constituie principalul remediu atunci cand vrei sa scapi de durerile nu foarte mari de rinichi. Durerile acute necesita si o medicatie corespunzatoare, recomandata dupa un consult amanuntit facut de un medic specialist.
Ceaiul de matasea porumbului este unul extrem de eficient impotriva durerilor de rinichi. Se prepara o infuzie din 30 g la o cana de apa, si se bea pe parcursul unei zile. Un alt ceai calmant foarte bun este cel din matase de porumb. Se prepara un decoct din 4 lingurite la 2 l de apa si se bea in locul apei pe parcursul unei zile.
Durerile cele mai cumplite de rinichi sunt atunci cand aveti nisip sau pietre. Pentru a le elimina e nevoie de tratament si multe ceaiuri. Cele mai bune sunt ceaiurile din radacina de maces, din seminte de morcovi, din brusture sau de mesteacan
Ceaiul din brusture se prepara din frunze uscate 3 linguri la 3 cani de apa clocotita, se lasa la infuzat si se bea cate o cana inainte de mesele principala.
Ceaiul de mesteacan se bea intr-o concentratie mai mare, avand rolul de a dizolva pietrele. Gustul poate fi neplacut insa este un ceai foarte bun care se bea dimineata inainte de masa.
Ceaiul din seminte de morcovi se bea in portii mici de 5-6 ori pe zi. Se prepara o infuzie din 3 lingurite la 600 ml apa si se consuma inainte de mese.
Pe langa aceste ceaiuri adopta un regim alimentar care sa excluda sarea, bauturile alcoolice, bauturile acidulate, grasimile, prajelile. Bea multe ceaiuri si apa plata, consuma multa limonada, indulcita doar cu miere de albine.
Asteptam comentariile voastre.
duminică, 29 noiembrie 2009
12 retete naturale pentru frumusete
Amestecati 1 lingura de miere cu 20 cl de apa minerala si 20 cl de lapte semi-degresat. Utilizati acest lapte pentru a va curata tenul seara, Ãnainte de culcare
2. Masca pentru ten uscat
Striviti o piersica si amestecati acest piure cu un galbenus de ou. Adaugati o lingura de ulei de migdale dulci. Aplicati acest preparat pe fata si lasati-l sa actioneze cca 10 minute. Clatiti apoi cu apa caduta din abundenta.
3. Masca mana bunaaaa, cu struguri
Amestecati un albus de ou, batut spuma, cu sucul unei jumatati de lamai si o lingura de suc de struguri. Aplicati acest preparat pe fata si lasati-l sa actioneze cca 20 de minute. Apoi, clatiti cu multa apa.
4. Apa de roze stimulanta.
Intr-un sfert de litru de apa de izvor clocotita adaugati un pumn de petale de trandafiri uscate. Lasati-le sa infuzeze timp de 30 de minute, apoi filtrati preparatul.
5. Lotiune tonica din citrice
Alegeti o lamaie si o portocala. Decojiti-le si taiati cojile fin. Puneti-le ntr-un sfert de litru de apa de izvor si lasati-le acolo timp de cateva ore. Utilizati aceasta lotiune dimineata, pentru a va curata fata.
6. Gomaj cu zahar pentru pielea uscata a mainilor
Luati putin zahar In causul palmelor si o lingura de ulei de migdale dulci. Frecati-va bine mainile cu acest preparat si apoi clatiti-le cu apa calduta.
7- Gomaj cu ananas pentru ten gras
Amestecati o lingura de apa de izvor cu 1 lingura de faina de porumb si 1 lingura de ananas strivit. Aplicati aceasta pasta pe fata, efectuand miscari circulare si evitand zona de contur a ochilor. Clatiti cu apa calduta.
8. Compresii cu musetel pentru ochi
Lasati sa infuzeze, cateva ore, un buchetel de flori de musetel. Intr-un sfert de litru de apa. Imbibati cu aceasta lotiune un servetel din bumbac si aplicati-l, timp de cateva minute, pe ochi.
9. Masca antipeliculara cu urzica
Mixati o mana de urzici cu 2 linguri de ulei de masline. Aplicati acest amestec pe pielea capului (evitand sa-l Intindeti de-a lungul parului) si lasati-l sa actioneze timp de un sfert de ora, apoi clatiti din abundenta cu apa calda.
10. Baie calmanta cu lavanda
Varsati o ceasca cu lavanda intr-un vas cu apa clocotita. Acoperiti si lasati sa infuzeze timp de 15 minute. Filtrati acest preparat si varsati-l in apa de baie.
11. Ulei intaritor pentru sani
Puneti intr-un flacon 20 cl de ulei de migdale dulci si cateva paharute planta proaspata. inchideti flaconul. Lasati la macerat timp de o saptamana si apoi filtrati. Masati-va sanii cu aceasta lotiune.
12. Gomaj cu fructe exotice pentru corp
Mixati un kiwi cu o lingura de miere lichida si un varf de sare fina. Masati-va corpul cu aceasta pasta, de jos in sus, efectuand miscari circulare.
100% naturale Atentie: cele mai multe dintre aceste preparate nu se pastreaza la frigider decat cateva zile. Doar preparatele pe baza de apa si de plante sau flori pot fi conservate timp de mai multe saptamani.
Mic lexic :
Decoctul: se obtine prin fierberea plantelor selectionate timp de 15-20 de minute si apoi prin filtrarea preparatului.
Macerarea: se obtine lasand plantele la macerat antr-un lichid (otet, ulei etc.), timp de cateva zile inainte de a se filtra.
vineri, 27 noiembrie 2009
Catina un miracol pentru noi
Cătina este utilizată în industria alimentară şi farmaceutică, iar fructele, cu un gust acrişor-astringent se recoltează din a doua jumătate a lunii august pînă spre jumătatea lunii octombrie.
Ce ne dăruieşte cătina?
Putem folosi fructele (consum natural, ceaiuri, siropuri, uleiuri), frunzele, chiar şi scoarţa, dar cel mai valoros din punct de vedere medical este uleiul de catina.De ce cătina este atât de valoroasă ?Fructele acestui arbust conţin un complex de vitamine : vit.C (de zece ori mai multă ca citricele), vit.A, vit.B1, vit.B2, vit.B6, vit.B9, vit.E, vit.K, dar şi minerale : calciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu.
Cătina şi efectele preparatelor din ea:
- detoxifierea ficatului- protecţie împotriva bolilor de inimă- combaterea stresului- efect cicatrizant- creşte puterea de apărare nespecifică a organismului împotriva bolilor- încetinesc îmbătrînirea
Cătina şi afecţiunile în care se poate utiliza ca tratament adjuvant :
Pentru uz intern :
hepatite acute şi cronice, ciroză hepatică
diaree, dizenterie
boli coronariene, hipertensiune arterială
anxietate,depresie
afecţiuni oftalmologice (miopie, hipermetropie, glaucom, cataractă)
boli manifestate prin imunitate scăzută
sensibilitate crescută la infecţii
Pentru uz extern :
tratamentul local al arsurilor termice şi chimice, degerăturilor, algodermiilor, rănilor cu vindecare lentă
este un produs natural recunoscut pentru activitatea de protecţie împotriva radiaţiilor solare sau de altă natură
sâmbătă, 21 noiembrie 2009
10 tratamente naturiste contra hepatitei
Exista plante care sunt regeneratoare hepatice de exceptie. Ele se administreaza, fiecare in parte, cate 10 zile/luna - alternativ. Cura aceasta se repeta trei luni la rand, apoi se face pauza doua luni si se reia inca trei luni.Singura forma de hepatita care se vindeca este hepatita tip A, in proportie de 90%, in timp ce hepatita B, in proportie de 50%. Hepatita tip C evolueaza progresiv intr-un ritm mai mult sau mai putin accelerat, catre ciroza hepatica. Iata ce tratamente naturiste sunt benefice:- Armurariul, tablete sau infuzie, din semintele macinate. Se impune repausul dupa fiecare administrare. Cura dureaza 10 zile.- Rostopasca, infuzie sau pulbere, sublingual un sfert de lingurita.- Cicoarea, decoct, se fierbe in special radacina de cicoare. Aceste trei plante de mai sus se beau alternativ, insa nu simultan- Papadia, sub forma de salate ori suc din radacinile recoltate primavara sau toamna-Catina alba, sub forma de suc, miere poliflora, ulei de catina, decoct- Ienuparul (cura este de preferat a se face in pauzele de la catina), sub forma de decoct.- Mugurii de plop, sub forma de infuzie din o lingurita la o cana de apa clocotita.- Cura de struguri proaspeti (se face alternativ cu cea de catina).- Cura cu orz verde (vara), sub forma de suc.- Cura cu suc de ridiche neagra (vara si toamna). Se beau zilnic, cate 300 ml de suc.
Tipuri de hepatita
Hepatita A, numita si infectioasa sau epidemica, se propaga preponderent pe cale orala. Perioada de incubatie este de 2-6 saptamani, iar bolnavul capata imunitate de lunga durata.
Hepatita B are drept cale de transmitere exclusiv parentrala (prin intermediul transfuziilor cu sange neverificat, a seringilor nesterilizate sau prin instrument chirurgical sau stomatologic). Boala se manifesta prin semne de infectie generala (oboseala, moleseala, disconfort, dureri ale articulatiilor mici, stari subfebrile), digestive, si hepatice (greturi, balonare, lipsa poftei de mancare, dureri hepatice la efort).
Hepatita C este un virus intalnit in mod natural numai la om, sursa de infectie fiind omul bolnav acut sau cronic, cu forme de boala aparente sau inaparente. Un pacient devine contagios in ultimele 2-3 saptamani ale perioadei de incubatie (inaintea debutului aparent al bolii) si este contagios in continuare atat timp cat are virus in sange.
Hepatita D a fost identificata in ultimii 25 de ani. Se poate transmite prin sange, sexual si posibil de la mama la fat.
Hepatita E se transmite pe cale digestiva, putand da imbolnaviri izolate, ramase de obicei nediagnosticate. Boala are gravitate mica si medie, cu vindecare si imunitate pentru restul vietii. Aceasa stire a fost preluata de pe Click!.
miercuri, 18 noiembrie 2009
Tratament naturist impotriva infectiilor urinare
SIMPTOME
Bacteria responsabila in 90% din cazurile de infectii ale aparatului urinar este Escherichia Coli, rezistenta la majoritatea antibioticelor, consecinta automedicatiei, dar si a nerespectarii duratei tratamentului sau a unor masuri elementare de prevenire. Manifestarile clinice pe care le prezinta un bolnav cu infectie urinara sunt diverse. Cel mai des int‰lnite sunt tulburarile de mictiune, cu senzatia de urinare imperioasa, urinari dese, cu usturime sau durere, dureri in regiunea inferioara a abdomenului, uneori dureri lombare Ð expresie a suferintei renale, chiar colici renale c‰nd este vorba de o litiaza renala (factor favorizant pentru infectiile urinare), febra (uneori poate lipsi), stare de agitatie, neliniste etc. Deseori, bolnavul nu poate dormi din cauza durerilor si a deselor treziri din timpul noptii.
CELE MAI EFICIENTE
Plantele medicinale indiene prezinta cateva avantaje importante: au efect diuretic, stimuleaza capacitatea de aparare a organismului, contin principii bioactive care dezinfecteaza caile urinare, eliminand microbii.
Boerhavia diffusa se recomanda in edemele provocate de retentia de lichide si in ciroza cu lichid.
Tribulus terrestris este eficienta in terapia afectiunilor uro-renale, in litiaza renala, in disurii si disfunctii renale.
Sparanghelul este antiinflamator si va scapa de crampele abdominale din timpul bolii. Bergenia ligulata calmeaza durerea si elimina nisipul si malul din vezica, scazand totodata si febra, prin efectul sau antiinflamator.
URINOSALM
Beneficiile acestor plante sunt insumate intr-un singur medicament natural: Urinosalm. Nu numai ca trateaza infectiile tractului urinar, va fereste de formarea pietrelor la rinichi sau vezica dar, in acelasi timp, stimuleaza diureza( eliminarea de toxine prin urina) si va protejeaza celulele ficatului. In plus, suplimentul este total lipsit de efecte secundare, putand fi administrat impreuna cu antibioticele, daca acestea sunt necesare.
marți, 17 noiembrie 2009
Remedii naturiste impotriva impotentei
Starile de anxietate, stresul prelungit si tensiunile de zi cu zi contribuie si ele la aparitia disfunctiilor erectile. Odata aparuta aceasta problema, ea se poate agrava daca nu este tratata la timp. Mai mult, psihicul barbatului este grav afectat inca din prima faza si, de cele mai multe ori, un ajutor specializat este si el un bun remediu.Exista insa alimente si tratamente naturiste care imbunatatesc libidoul si te pot scapa de aceasta problema, foarte grava pentru orice barbat. Foarte importanta in aceste cazuri este si practica, deci nu evita sa comunici cu partenera daca ai aceasta problema si nu renunta sa incerci.
Trateaza-te natural
Potrivit specialistilor americani, usturoiul este un bun afrodisiac natural. Elibereaza tensiunile si oboseala fizica, actionand precum un tonic sexual. Se recomanda doi sau trei catei de usturoi pe zi, iar efectele se vor inregistra in doar cateva zile. Pacat ca acest remediu iti va afecta si respiratia.Ceapa este si ea un aliment cu efecte benefice asupra libidoului. In special cea alba este un afrodisiac perfect, dar la fel de neplacut mirositor, pentru barbatii care folosesc dormitorul doar pentru a dormi. Si o cura de morcovi te poate scapa de problemele sexuale. Timp de doua luni, consuma zilnic morcovi proaspeti, impreuna cu un ou fiert si cateva lingurite de miere. Ghimbirul proaspat, consumat cu miere seara, inainte de culcare, timp de o luna, este si el un remediu pentru fortificarea glandelor sexuale. Sucul de telina, cartof, patrunjel sau hrean trateaza eficient impotenta. Consumat de doua ori pe zi, timp de o luna, iti va imbunatati functiile sexuale.Curmalele au si ele acelasi efect, ca si migdalele si alunele, consumate zilnic. Stafidele trateaza eficient impotenta, daca sunt fierte in putin lapte si consumate de trei ori pe zi. Vei incepe cu 30 de grame de stafide, iar doza va fi marita inca de a la doua utilizare la 50 de grame.
Exercitii cu efect Viagra
Exercitiile fizice tonifica intregul organism si imbunatatesc functiile sexuale. Evita insa sedintele solicitante, care te vor obosi si iti vor consuma toata energia. Opteaza mai bine pentru mersul pe bicicleta, dansul si mersul pe jos. Specialistii recomanda un exercitiu simplu pentru stimularea libidoului. Departeaza picioarele, avand genunchii moi si relaxati. Inchide ochii si incearca sa respiri profund. Incalzeste palmele prin frecare, dupa care apasa pe zona abdominala, pana simti ca este incalzita.Repeta exercitiul in fiecare seara si nu uita sa iti stimulezi activitatea musculara abdominala, pentru a putea avea o viata sexuala activa.Tehnicile de aromoterapie sunt eficiente pentru eliminarea tensiunii si stresului care contribuie la scaderea libidoului. Sunt recomandate uleiurile esentiale de trandafiri, ylang-ylang, iasomie si salvie. Au efect sedativ, induc starea de usoara euforie si sunt un bun remediu impotriva disfunctiilor sexuale.
luni, 16 noiembrie 2009
Remedii naturiste de toamna-iarna
Suntem in plin sezon al racelilor, deci mica ta farmacie naturista va fi adaptata in functie de schimbarile climatice si eventualele afectiuni care pot aparea din cauza vremii nefavorabile si dietei sarace in legume si bogate in carnuri.Astfel, plantele cu efect de detoxifiere si cele care te feresc de racelile inerente sunt la mare cautare in aceasta perioada, informeaza doityourself.com.
Fa-ti rezerve din timp de ceaiuri si plante care intaresc sistemul imunitar si lupta impotriva oricarui virus si racelilor care iti vor da batai de cap. Perfect ar fi sa prevenii aceste afectiuni, dar de cele mai multe ori schimbarile vremii sunt cu un pas inaintea noastra si imbolnavirile sunt inerente.In aceste cazuri, tratamentele naturiste sunt ideale pentru ca nu sunt costisitoare, administrarea lor este simpla, iar raspunsul organismului este unul rapid si de lunga durata.Mai mult, riscul aparitiei efectelor adverse este minim, daca administrarea se face la recomandarea medicului specialist. Remediile naturiste pentru sezonul toamna-iarna sunt tincturile (obtinute din amestecul extractului natural cu alcool), capsulele si tabletele sau ceaiurile. Indiferent de tratamentul pentru care optezi, ceaiurile energizante nu iti vor lipsi pentru ca ele au rol de prevenire a afectiunilor. Astragalusul (planta folosita de peste 2000 de ani in medicina traditionala chineza) si ginsengul vor fi in dulapul tau naturist pana la primavara.Adio raceala, ma tratez naturistInca de la primele semne ale racelii, fie ca este vorba de un simplu stranut, nas infundat sau o migrena suparatoare, prepara ceai de echinaceea, ghimbir, soc ori musetel si vei scapa rapid de neplaceri. Incearca sa gatesti mancarea cu mai mult usturoi si ceapa, ceaiul sa il indulcesti cu miere proaspata, iar menta nu va lipsi din nicio mancare. Lemnul dulce te scapa de febra, gentiana este antibioticul natural pentru infectiile gatului, iar cimbrul este antisepticul perfect, cu proprietati expectorante. Stanjenelul este remediul impotriva problemelor respiratorii, sub forma inhalarilor sau a ceaiurilor fierbinti consumate seara, inainte de culcare.Lamaia te va insoti pe tot parcursul zilei. Atat ea, cat si grefa iti vor asigura necesarul zilnic de vitamine, pentru ca organismul sa fie intarit si sa lupte eficient impotriva oricarui virus. Remedii complementareChiar daca ti-ai facut rezerve de plante cu efect curativ, absolut necesare pentru acest sezon, tratamentele complementare grabesc vindecarea si te relaxeaza complet.Poti incerca sedintele de aromoterapie seara, prin baia fierbinte care elibereaza caile respiratorii. Cateva picaturi de ulei esential le poti picura pe asternut si perna, pentru un somn linistit. Camera in care dormi o poti improspata cu levantica, pentru efectul sau dezinfectant. Tot seara, inainte de culcare, indeparteaza durerile musculare cu un masaj revigorant cu ulei esential de pin, eucalipt sau arbore de ceai.Micile ponturi pentru a fi sanatos in acest sezon te vor ajuta si ele. Un mar pe zi te scapa de raceala. O alimentatie sanatoasa inseamna un organism rezistent, iar echilibrarea vitaminelor si proteinelor la fiecare masa va avea ca efect intarirea sistemului imunitar.Sucul proaspat de fructe, consumat dimineata, actioneaza precum un scut impotriva racelii. Cel de legume seara, inainte de culcare, va juca rolul de prevenire a aparitiei bolilor de sezon.
Nu uita ca hidratarea este foarte importanta. Deci nu renunta la cei doi litri de apa pe care ii consumi zilnic. Daca o vei inlocui cu ciocolata calda sau cafea, pot aparea dezhidratari nedorite. Deci ramai la apa ta plata.Igiena stricta este vitala. Spala-te pe maini de fiecare data cand este nevoie si nu sari peste dusul de seara. Odihneste-te opt ore in fiecare noapte si fa cateva exercitii fizice sau de respiratie imediat cum te-ai trezit.Abordarea naturista toamna-iarna in tratarea afectiunilor de sezon te va face sa uiti de nasul infundat, migrene, ameteli, temperatura sau frisoane, deci pregateste-te din timp.
Remedii naturiste care scad colesterolul "rau"
Fiecare persoana care are colesterolul "rau" ridicat este considerata un potential candidat la atac de inima. Majoritatea colesterolului din organism este produs de ficat, iar 20-30% provine din alimentele de origine animala. Cauzele hipercolesterolemiei
ereditatea;
consumul exagerat de alimente grase - produse lactate, unt, faina alba, zahar, prajituri, produse de patiserie, biscuiti, inghetata, carne, peste si oua;
tutunul, alcoolul si stresul. Remedii naturiste care scad colesterolul "rau"
1. Lecitina: este o substanta bogata in fosfolipide si foarte folositoare in cazul in care ai hipercolesterolemie. Are rolul de a separa colesterolul in particule mici care pot fi usor suportate de catre organism. Un aport corespunzator de lecitina impiedica depunerea colesterolului pe vasele de sange. Surse de lecitina gasesti in: galbenus, ulei vegetal, cereale integrale, boabe de soia si lapte nepasteurizat.
Celulele sunt capabile sa o sintetizeze, daca vitaminele din complexul B sunt prezente in organism.
2. Vitaminele: vitamina B6 (piridoxina), B15 (colina) si B3 sunt recunoscute pentru proprietatea de a diminua colesterolul daunator. Aceste vitamine le gasesti in: germenii de grau, drojdie, tarate. De asemenea, vitamina E nu trebuie sa lipseasca din organism, cele mai importante surse gasindu-se in: semintele de floarea soarelui, flori de sofran, ulei de soia.
3. Semintele de floarea soarelui: contin o cantitate substantiala de acid linoleic, care reduce depozitele de colesterol din peretii arterelor.
4. Semintele de coriandru: consuma regulat un decoct din seminte de coriandru pentru a reduce colesterolul daunator. Este un bun diuretic si stimuleaza actiunea rinichilor. Mod de preparare: se fierb 2 linguri seminte de coriandru si se strecoara dupa racire. Se consuma de 2 ori pe zi din aceast decoct.
5. Fibre: tarate de grau, orez, orz, secara, cartofi, morcovi, sfecla, gulie, mango, guava, varza, laptuca si telina. In special, fulgii de ovaz si de porumb sunt indicati in aceasta situatie.Alimente de evitat: oua; carne; branza; unt; sunca; lapte nedegresat; uleiul de palmier si cocos. Toate alimentele de origine animala, precum si uleiul vegetal de palmier si cocos sunt bogate in grasimi saturate si trebuie inlocuite cu grasimile polinesaturate (ulei de porumb, sofran, soia, susan).Bea cel putin 10 pahare de apa pe zi! Persoanele care au colesterolul ridicat trebuie sa bea cel putin 8 - 10 pahare cu apa pe zi, aceasta avand proprietatea de a stimula functia excretorie a rinichilor. Acest lucru faciliteaza eliminarea din organism a colesterolului in exces. Sportul face minuni!Joaca un rol important in scaderea nivelului de colesterol daunator, stimuland in acelasi timp cresterea colesterolului "bun". De asemenea, stimuleaza circulatia sanguina. Jogging, inot, plimbarea, ciclism, badminton sunt cateva dintre optiunile pe care le ai la indemana.
sâmbătă, 14 noiembrie 2009
Remedii naturiste pentru diabetul zaharat
Exista doua forme principale de diabet: diabetul zaharat de tip 1 (diabet insulino-dependent) si diabetul zaharat de tip 2 (diabet non-insulino-dependent), iar tratamentul lor implica antidiabetice orale, alaturi de un regim alimentar, precum si administrarea zilnica a unei doze de insulina (numai in cazul diabetului de tip 1). Pe langa tratamentul recomandat de medic, un tratament adjuvant cu plante si ceaiuri medicinale, urmat pe o perioada mai lunga, de cel putin o luna de zile, este deosebit de eficient, actionand asupra scaderii nivelului glicemiei.
Infuzii din plante pentru diabetul zaharat
Urmatoarele plante au actiune hipoglicemianta si vor fi consumate individual, sub forma de infuzie preparata din 1 – 2 lingurite de planta maruntita la o cana de apa clocotita; se beau 2 - 3 cani pe zi, in cure de 20 - 30 de zile, cu pauze de aceeasi durata.
- frunze de afin (Folium Myrtilli);
- frunze de dud (Folium Mori);
- ciumarea (Herba Galegae officinalis);
- frunze de nuc (Folium Juglandis) – 4 linguri de frunze la 250 ml apa; se iau zilnic 3 linguri de infuzie;
- frunze de salvie (Folium Salviae);
- frunze de urzica (Folium Urticae);- radacina de brusture (Radix Bardanae);
- frunze de anghinare (Folium Cynarae);
- teci de fasole (Fructus Phaseoli sine seminibus) – pot fi administrate si sub forma de infuzie dubla. 4 linguri teci de fasole se lasa la macerat 12 ore intr-un litru de apa, dupa care se fierbe pana scade la jumatate si se consuma pe parcursul unei zile.
Ceaiuri dietetice din plante cu principii hipoglicemiante
Se beau 2 – 3 cani pe zi, timp de o luna, o infuzie preparata dintr-o lingura amestec din urmatoarele plante si o cana de apa clocotita:
- 60g frunze de afin, 20g frunze de mesteacan, 10g frunze de urzica si 10g teci de fasole;- 20g frunze de afin, 20g frunze de merisor, 30g frunze de mur, 10g trei frati patati, 10g radacina de papadie si 10g rizom de pir medicinal.
Tot pentru scaderea glicemiei se poate bea in cursul unei zile, inainte de mesele principale, in 2 – 3 reprize, un decoct (prin fierbere, timp de 30 de minute) din 25g amestec frunze de afin, teci de fasole si seminte de in, in parti egale, la un litru de apa. Toate aceste ceaiuri pot fi indulcite cu zaharina sau ciclamat.
miercuri, 11 noiembrie 2009
Tratamente naturiste pentru afectiunile prostatei (marirea in volum a prostatei, cancerul de prostata si inflamatia prostatei)
Prostata este o glanda situata chiar sub vezica urinara la barbati, care inconjoara primii centimetri ai uretrei. Prostata face parte din glandele seminale, ea secretand plasma seminala, din care la randul ei, se formeaza sperma. Problemele ce pot aparea sunt cresterea in volum, inflamatia si cancerul de prostata.
Cuprins
Generalitati
Marirea in volum a prostatei
Dieta in cazul prostatei marite
Adenomul de prostata
Tratamentul naturist pentru adenomul de prostata
Inflamarea prostatei
Cure naturiste pentru tratamentul prostatitei
Marirea in volum a prostatei
In mod normal, dimensiunile prostatei sunt cat cele ale unei nuci. Prostata incepe sa se mareasca la majoritatea barbatilor in jurul varstei de 50 de ani. Forma neinflamata si necanceroasa a maririi volumului prostatei, numita hipertrofie benigna, nu necesita tratament daca nu produce simptome. Daca prostata se mareste astfel incat sa preseze peretii uretrei, atunci se produce obstructia fluxului urinar, ceea ce duce la dorinta de a urina des, zi si noapte, in cantitati mici.
Cum sa iti protejezi prostata marita?
In cazul unei prostate marite evitati urmatorii factori de risc:- exercitiile cu sarituri atunci cand vezica este plina- amanarea urinarii cand vezica este plina- contactul sexual neprotejat, in afara unei relatii de lunga durata- fumatul- constipatia.
Dieta in cazul prostatei marite
- Mancati multe alimente care contin zinc (fructe de mare, seminte de dovleac, radacinoase)- Consumati multe alimente pe baza de soia, deoarece boabele de soia contin izoflavone, substante ce pot proteja impotriva bolii de prostata.- Cresteti aportul de alimente ce contin beta-caroten, vitamina C si vitamina E, magneziu si acizi grasi esentiali.- Consumati linte, porumb si nuci. Ele contin acid glutamic care reduce prostata marita.- Reduceti consumul de produse lactate, carbohidrati rafinati si bauturile cu cafeina.- Beti ceai de iarba de urzica - se prepara o infuzie din 1 lingurita de iarba de urzica la o cana de apa. Se beau 2 cani pe zi, una dimineata, iar cea de a doua intre masa de pranz si seara. Ceaiul este indicat in hipertrofii de prostata, dar si in dismenoree, afectiuni respiratorii, sangerari nazale, ulceratii ale pielii si varice.
Adenomul de prostata
Aceast tip de afectiune este cea mai frecventa dintre tumorile benigne intalnite la barbat. Principala sa caracteristica este ca se dezvolta in interiorul prostatei. Adenomul de prostata apare de obicei dupa varsta de 50 de ani, insa incidenta maxima este dupa varsta de 60 de ani. Exista insa un procent de 10% din cazuri cand aceasta afectiune poate aparea si la barbatii tineri.
Semnele bolii
1. Principalul semn al bolii este reprezentat de tulburarile de urinare. Primul simptom, si cel mai frecvent, este urinarea frecventa, in special in a doua jumatate a noptii, acest aspect avand si repercursiuni asupra bolnavului prin faptul ca aceasta trezire noaptea deranjeaza si oboseste bolnavul.
2. Avand in vedere ca prostata se situeaza si isi dezvolta volumul in jurul canalului de evacuare al urinei, apare urinarea dureroasa, dificila, cu eforturi. Bolnavul trebuie sa astepte pana la aparitia primului jet de urina, forta de proiectie a jetului urinar scazand considerabil. In cazul aparitiei acestor simptome este necesara prezentarea la medicul urolog, pentru un consult de specialitate, iar laboratorul va realiza analiza specifica pentru prostata, asa numita analiza PSA. Valorile mai mari ale indicelui PSA reprezinta un indiciu despre natura maligna a bolii.
3. In diverse cazuri pot aparea asociat complicatii, cum ar fi: sange in urina, retentia completa sau incompleta de urina, hidronefroza, infectia rinichilor care la randul ei poate conduce la insuficienta renala.
Citeste tot articolul
Tratamentul naturist pentru adenomul de prostata
- Extractul hidroalcoolic de pufulita - contine polifenoli, saponozide, taninuri, ulei volatil, antociani si aminoacizi esentiali. Mod de utilizare: intern, 15-20 picaturi diluate in 50 ml de apa de 3 ori pe zi cu 30 de minute inainte de masa. Are proprietati regeneratoare ale tesuturilor, dezinfectante, decongestionale, hemostatice si antiinflamatoare.
- Ceaiul din iarba de pufulita - se folosesc fragmente de iarba de pufulita cu flori mici recoltate in timpul infloririi si uscate dupa recoltare. Ceaiul are proprietati regeneratoare ale tesuturilor (ajutand astfel la vindecarea celulelor de la nivelul prostatei), antiinflamatoare (reducand inflamatia de la nivelul prostatei si a canalului urinar din acea zona), hemostatice si decongestionale. Mod de utilizare: intern infuzie din 1-2 g la 200 ml apa clocotita. Se lasa in repaus 15-20 min, apoi se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi cu 30 min inainte de masa.
- Baile terapeutice sunt foarte indicate in tratamentul adenomului de prostata. Astfel, se recomanda bai de sezut care vor contine urmatoarele ingrediente: jumatate de pumn de flori de iarba neagra, un pumn flori de paducel, limba mielului, frunze proaspete de rostopasca, radacina de nalba data prin razatoare.
- Tratamentul prin reflexoterapie. Toate manifestarile acestei boli pot fi tratate cu eficienta maxima prin reflexoterapie. Utilizarea acestui tratament implica masarea, o data sau de doua ori pe zi, a zonelor suprarenale (pentru stimularea degajarii de cortizon), a zonelor uretrelor cat si a vezicii urinare (pentru stimularea eliminarii produsilor toxici) si a zonei prostatei (pentru a determina imbunatatirea circulatiei sangvine aferente acestui organ, ceea ce va genera la randul ei revenirea prostatei la un nivel normal, prin micsorarea inflamatiei locale.
- Tratamentul chirurgical. Formele avansate de boala necesita tratament chirurgical. Acesta consta in extirparea, fie pe cale transuretrala, fara incizie, fie transvezicala a adenomului de prostata.
Inflamarea prostatei
Inflamarea prostatei se numeste prostatita. Pentru a ne putea da seama daca suferim de prostatita se impune prezentarea simptomelor specifice acestei afectiuni:- dureri perineale, ca localizare acestea fiind situate intre anus, scrot si penis- oboseala- apetit sexual diminuat- tulburari la urinat (durere, urina tulbure, cu sange sau cu miros alterat)- febra poate aparea uneori.Cauzele aparitiei prostatitei pot fi rezultatul unei infectii, de obicei transmisa sexual, sau dupa anumite exercitii fizice facute cu vezica plina, de exemplu alergarea.
Cure naturiste pentru tratamentul prostatiteiSus
- La o lingurita cu varf de ceai de rascoage cu flori mici se adauga 250 ml de apa clocotita. Se administreaza 2 cani pe zi, una dimineata si cealalta seara, cu mentiunea ca acest ceai trebuie servit pe stomacul gol.
- Se amesteca urmatoarele ingrediente: 30 g de strugurii ursului, 20 g trei frati patati, 20 g de tataneasa, 20 g urzica moarta, 20 g de muguri de pin, 20 g de galbenele, 20 g de iarba de coada calului, 30 g de coada soricelului, 10 g de salvie si 10 g de frunza de vita-de-vie. Din acest amestec se ia o lingurita si se adauga la 250 ml de apa clocotita. Apoi se infuzeaza 2-3 minute. Ca si mod de administrare se beau 3 cani pe zi, calde, indulcite cu miere, carora li se adauga o lingurita de biter suedez.
- In cazul in care pacientul prezinta retentie urinara, se va administra apa de grau, preparata dupa urmatoarea reteta: 250 g grau care va fi fiert timp de 20 de minute intr-un litru de apa, la foc mic. Apoi se macereaza timp de 10 ore dupa care se strecoara. Ca si mod de intrebuintare a acestei retete se face o cura de 3 saptamani de 2 ori pe an, administrandu-se 100 ml apa de grau dimineata inainte de masa, deci pe stomacul gol. In cazuri de criza se administreaza pana la 150 ml pe zi pe nemancate. Trebuie mentionat ca in timpul acestui tratament se face repaus sexual.
- Ca si tratament suplimentar se recomanda bai de sezut cu apa calda, la care temperatura se creste progresiv. In apa se adauga iarba de coada calului, timp de 20 minute. Aceasta metoda se va repeta de 3 ori pe saptamana.
- Un alt tratament este reprezentat de baia de abur a jumatatii inferioare a corpului, manevra repetata de 2 ori pe saptamana, cate 15-20 minute.
- De asemenea, cataplasma cu lut in forma literei "T" lombo-abdominala si perineala, aplicata de 3 ore pe zi si-a dovedit eficienta.
- La fel de importante sunt si baile de soare, cate una pe zi.
Autor: dr. Stefan Lazarov, medic urolog Doctor Acasa
marți, 10 noiembrie 2009
Hemoroizi de origine vasculara,Dieta,Remedii naturiste
A. Alimentaţia
- 5-10 zile sucuri de fructe şi zarzavaturi şi baie de şezut 5 - 10 minute dimineaţa cu infuzie călduţă de muşeţel
Cura cu sucuri de fructe şi zarzavat
1. Sucurile se obţin prin centrifugarea legumelor şi fructelor de bună calitate, bine spălete şi curăţate, preparate zilnic şi proaspete, păstrate la rece, în sticle bine închise. Se scoate câte o cană (250ml) cu 30 min înainte de consum. Se recomandă zilnic 1,5 - 2 litri. Vegetalele nu sânt prelucrate termic prin fierbere, coacere, prăjire.
2. Cura constă în administrarea exclusivă, o perioadă care variază de la câteva zile la una, două luni, de sucuri de fructe şi zarzavaturi. Se administrează alternativ - o zi suc de fructe, o zi suc de zarzavaturi - câte 250 ml suc, la fiecare 2,5 ore. Între orele de administrare a sucurilor, se poate consuma apă sau ceai, la cerere.
Reguli:
- a se institui un orar regulat al meselor
- a se evita consumul de apă în timpul mesei sau imediat după masă
- dimineaţa, înainte cu 30-60 minute de a servi masa, se recomandă a se bea apă călduţă sau ceai călduţ (îndulcit cu miere, sau neîndulcit, la cerere)
- a nu se consuma la o masă, cantitate mare de alimente şi nici multe feluri
- a se evita consumarea fructelor şi zarzavaturilor la aceiasi masă
- a nu se mânca între mese
- a se mesteca încet şi foarte bine
- a nu se consuma băuturi sau alimente fierbinţi sau pre reci.
Exemplu de dietă
În prima zi: dimineaţa un măr sau alt fruct, la prânz puţină salată de zarzavaturi, cu puţin ulei şi seara 200ml suc de mere.
A doua zi: dimineaţa - 2 mere sau fructe uscate (prune, pere, smochine etc.) înmuiate şi un gălbenuş de ou cu zahăr. La prânz - salată de zarzavaturi; supă crudă de zarzavaturi cu fulgi de cereale, seara - 200ml suc de morcov. Peste zi 300ml suc de morcov.
A treia zi: dimineaţa - 2-3 mere, 2-4 nuci sau alune, 1 linguriţă de miere, la prânz - salată de zarzavaturi, supă crudă cu fulgi de cereale, brânză proaspătă, nefermentată, pâine, cina - 1 cană lapte nefiert, sau iaurt şi pâine. Peste zi 250ml suc de portocale.
- Sucurile se beau cu înghiţituri rare, bine amestecate cu saliva, înainte de masă (pe nemâncate)
Alte recomandări:
- regim lacto-vegetarian cu intercalarea curei de fructe 1-2 zile pe săptămână;
- supe sau lapte
Alimente uşoare: morcovul, cartoful copt în coajă, orezul, mălaiul, ţelina, varza în stare proaspătă, făcută salată cu ulei, legumele, zarzavaturile, peştele proaspăt alb de apă dulce: şalăul, ştiuca, somnul fiert sau fript, pasărea de la 6 luni în sus, slabă, carnea de curcă.
Alte fructe şi alune: afine, alune, anason, arahide, banane, bostan, pepene, caisă, castane comestibile, ceapă, cicoare-sălbatecă, cireşe, ciuperci, coacăz negru, curmală, floarea-soarelui, fragă, grâu încolţit, etc.
Se poate evita uneori intervenţia chirurgicală, prin folosirea alimentelor lichide, compoturi, supe uşoare, zeama rezultată din fierberea cărnii de pasăre, peştele alb cu orez, morcov, etc., sucuri de fructe, de zarzavaturi, coajă de pâine folosind şI medicamente în acest sens.
Cura cu polen de albine, 2 linguriţe cu 1/2 oră înaintea micului dejun şi a prânzului.
Ceaiuri:
UZ INTERN:
Flori de coada şoricelului - Flores Millefolii
Infuzie din 2 linguri de flori la 1-1/2...2 l apă; cantitatea se bea în cursul unei zile în caz de constipaţie se mai adaogă 10% Coajă de Cruşin - Cartex Frangulae şi 10%
Amestec în părţi egale din:
Fructe de fenicul - Fructus Feniculi
Flori de Urzică - Folium Urticae
Flori de muşeţel - Flores Chamomillae
- se recomandă în hemoroizi pentru oprirea hemoragiilor:
Infuzie dintr-o lingură de amestec de plante în părţi egale, la o cană de apă; se beau 2 - 3 căni pe zi.
Rp.1 (după N.Ionescu, în procesul inflamator după constipaţii îndelungate)
Coada şoricelului 15g
Flori de muşeţel 10g
Sunătoare 10g
Coaja de cruşin 15g
Frunze de urzică 10g
Rădăcină de cerneţel 10g
Salvie 5g
Roiniţă 5g
Decoct de 10 minute la 2l şi jumătate de apă, după care se răceşte cu capac pus peste vas. Se strecoară prin tifon dublu şI se consumă o cană dimineaţa pe stomacul gol, o cană înainte de masa de la prânz şI o cană seara, la culcare.
Se recomandă mersul pe jos, cel puţin 5km pe zi, indiferent de vârstă.
Rp.2 ( în cazul dischineziei biliare)
Anghinarie - frunze
Cicoare rădăcină
Rostopască - părţi aeriene
Izmă
Muşeţel
Coada calului
Coada şoricelului
Propolis
5g
10g
5g
5g
10g
5g
10g
50g
Modul de opreparare: La 30g plante se foloseşte 1,5 l apă. Propolisul se foloseşte rece, răzuit. Se fierb toate plantele 5 minute, apoi se introduce propolisul. Lichidul se va răci lent cel puţin 3 ore, cu capac pe vas. Se strecoară apoi prin tifon dublu.
Modul de folosire: 3 pahare de 100 ml pe zi, după mesele principale.
UZ EXTERN:
Flori de Muşeţel - Flores Chamomillae
Baie de şezut cu infuzie călduţă de muşeţel 5-10 minute seara şi dimineaţa
Cataplasme sau băi locale, cu infuzie din 3 linguri de flori la 200 ml apă la nevoie seara sau şI peste zi în cazurile dureroase
Flori de Coada şoricelului -Flores Millefolii
Comprese, cu infuzie preparată din 2 linguri de flori la o cană de apă.
Băi locale cu infuzie preparată din 30 - 60 g flori la 1 l apă.
Se recomandă a se adăuga 30% Rădăcină de tătăneasă la florile de Coada şoricelului..
Muguri de plop - Genunae Populi
Băi locale cu infuzie preparată din 15 - 20 g muguri la 1 l apă.
Unguient din 20 g muguri zdrobiţi care se umectează cu 15 ml alcool, fiind lăsat la macerat timp de 24 de ore într-un vas închis; se adaugă 100 g untură de porc şi 5 g ceară de albine şi se ţine pe bae de apă timp de 3 ore; se filtrează, apoi se freacă până se obţine unguientul.
Uleiul se obţine la fel, dar în loc de untură şi ceară se foloseşte ulei comestibil.
Unguent (N.Enescu):
- 40ml ulei de floarea soarelui, încălzit la sursa de căldură
- 50g propolis dat prin răzuitoare metalică şi păstrat la rece
- o sticluţă cu vitamina A+D2 uleioasă
- o sticluţă de vitamiona F (antiprurit)
În vas se toarnă ulei, care se încălzeşte după care se trage de pe foc şI se răceşte puţin. Se toarnă peste ulei conţinutul celor două sticluţe şI în final propolisul pulbere, care se mestecă pe măsură ce se introduce în recipient, se lasă să se răcească şI se obţine un unguient de culoare apropiată cu a propolisului folosit.
Modul de folosire. Înainte de a avea scaun preparăm ceai de muşeţel pe care-l folosim cald. După scaun spălăm toată această zonă, apoi o ungem bine mai profund. Spălatul se face numai după 2-3 scaune. Se va unge dimineaţa şI seara înainte de culcare indiferent de alternanţa de spălare.
Notă: se recomandă evitarea actului sexual până la vindecarea acestora.
B. Alte proceduri, după posibilităţile locale
În stările acute:
2. Baia vitală de 3 ori pe zi a câte 25 minute (apă rece din vasul cu scăunelul, vine în contact cu zona anală).
3. Baia rece a jumătăţii inferioare a corpului de trei ori pe săptămână.
4. O cataplasmă cu argilă lombo-abdominală în formă de T (acoperă şi zona genitală şi anală - se protejează anusul cu o compresă cu tifon).
5. Compresa derivativă aplicată pe spate de la nivelul cefei până la coccis (coadă). Se pregăteşte o soluţie de apă caldă şi oţet în părţi egale. Se înmoaie compresa în soluţia caldă şi se aplică pe spate, ca şi compresa derivativă.După 50 de minute se înmoaie compresa în aceiaşi soluţie, dar de data aceasta foarte rece. Se lasă 50 de minute. După îndepărtarea compresei se mai stă în pat 30-60 minute.
6. Duşul rece al membrelor inferioare, o dată pe zi.
7. 2 băi calde de şezut pe zi, a câte 10 minute, cu ceai de rostopască, schinduf, coada calului, gălbenele, salvie, patlagină, ienupăr. Pentru comprese aceleaşi plante se pregătesc sub formă de decoct, 2 minute, în proporţie de 100 g plantă la 500 ml apă. Compresele se aplică reci. De asemenea, sânt utile comprese cu tinctură suedeză.
8. În criza dureroasă se face masaj cu ulei de lumânărică.
10. Aplicaţii locale cu alifie de tătăneasă.
11. Reflexoterapie
12. Biopunctură
13. Supraveghere medicală.
Remedii naturiste pentrou obezitate
Vita de vie
Se consuma zilnic, timp de trei saptamani cantitati crescande de struguri, apoi aceeasi perioada cantitati din ce in ce mai mici, pana se ajunge la cantitatea initiala. Se beau 100 de ml de suc de agurida pe zi. Se face un decoct din doua linguri de frunze la 200-250 de ml de apa, se fierbe timp de trei minute si se beau zilnic doua-trei cani, prima dimineata, iar celelalte inainte de mese. Se consuma zilnic, pe o perioada mai indelungata de timp frunze tinere. Timp de o luna, inaintea fiecarei mese, se ia cate o lingurita de apa de vie, diluata in 200 de ml de apa, in care s-au mai adaugat doua lingurite de zeama de lamaie.
Crusinul
Contribuie la eliminarea din organism a produsilor metabolici toxici prin diureza si transpiratie si asigura reglarea tranzitului intestinal prin stimularea peristaltismului colonului. Se utilizeaza scoarta bina maruntita sau transformata in pulbere. Cateva modalitati de intrebuintare ar fi: Se administreaza cate un varf de cutit de pulbere de doua-trei ori pe zi.Se infuzeaza timp de 30 de minute o lingurita de planta intr-o cana de apa fierbinte, apoi se fierbe la foc domol timp de 15-20 de minute.Decoctul - se fierbe in 250 de ml de apa timp de cinci minute, o lingurita de scoarta uscata, veche de cel putin un an, iar cand solutia s-a racit, se strecoara si se bea in doua-trei reprize pe parcursul aceleiasi zile.
Ienuparul
Aceasta planta contribuie la reducerea obezitatii prin reglarea functiei gastrice. Se foloseste infuzia, preparata dintr-o lingurita de fructe la o cana de apa, lasata sa se raceasca timp de 15-20 de minute si bauta apoi cu lingura, sau tinctura, 10-15 picaturi in apa sau in ceai, de trei-patru ori pe zi, in cure de maxim o luna.
Troscotul
Se prepara infuzia simpla - una/doua lingurite/cana, timp de 10-15 minute, sau cea concentrata - patru linguri/cana - din care se beau zilnic doua - trei cani, respectiv trei linguri.
Tomatele
Pe tot parcursul verii se bea zilnic, dimineata pe nemancate, cate un pahar de suc.
Marul
Din cand in cand se consuma zilnic, fara nimic altceva cate un kilogram de mere. Se recomanda indeosebi fructele din soiul cretesc, care sunt mai acide si au un continut de zaharuri mai mic. Din fructele proaspete se poate prepara si un decoct, care se bea seara, inainte de culcare.
luni, 9 noiembrie 2009
Remedii pentru Acnee
Acneea este o afectiune a pielii care se manifesta prin inflamarea glandelor sebacee, asociata cu o infectie microbiana.
In tratamentul acneei se pot folosi ca adjuvante plantele medicinale cu proprietati antialergice si diuretice (in uz intern), precum si unele dezinfectante si cicatrizante (in uz extern). Se recomanda asocierea tratamentului extern cu cel intern pentru un tratament cat mai bun.
Pentru tratamentul acneei, intern se vor folosi:
Trei-frati-patati (Herba Violae tricoloris) cu efecte antialergice: infuzie dintr-o lingurita de planta la o cana de apa. Se beau 2-3 cani pe zi.
Radacina de brusture (Radix Bardanae):
infuzie din 3- 4 linguri de radacini la un litru de apa, cantitate care se bea in cursul unei zile.
decoct dintr-o lingura de radacini la o cana de apa; se beau 2-3 cani pe zi.
Pentru tratamentul acneei, extern se vor folosi:
Flori de galbenele (Flores Calendulae)
Se folosesc sub forma de:
bai cu infuzie preparata din 15-30 g la un litru de apa.
cataplasme cu infuzie in aceeasi concentratie.
tinctura din 20 g de flori macerate 8 zile, in 100 ml de alcool; se aplica comprese cu 10 ml de tinctura la 100 ml de apa fiarta si racita.
Cicoare (partea aeriana si radacina) (Herba et Radix Cichorii); bai sau cataplasme cu infuzie din 20-40 g la un litru de apa.
Radacina de brusture (Radix Bardanae): comprese cu infuzie din 20-30 g de radacini la un litru de apa.
Conuri de hamei (Strobuli Lupuli): comprese cu infuzie din lingura la 100 ml de apa.