luni, 21 decembrie 2009

La Lupta cu Depresia

Sfaturi de prim ajutor

Suna militareste, dar nu se poate altfel. Suferintele sufletesti nu se vindeca prin compatimire, ci prin schimbari radicale ale stilului de viata

* Mai multa lumina - Cercetarile facute in ultimii ani arata fara dubiu ca starea noastra de vioiciune si de efervescenta launtrica este direct proportionala cu cantitatea de lumina cu care intram in contact. Asadar, nu ratati nici o dimineata senina, bucurati-va de soarele, cat de putin, al lunii noiembrie, iar atunci cand este innorat afara, puneti becuri mai puternice in lampi si folositi cat mai multe veioze. Lumina lor difuza si aurie este cel mai simplu si
rapid tonic psihic in zilele de toamna.
* Efortul fizic - Toate studiile de ultima ora dovedesc un adevar de necontestat: miscarea fizica este cel mai redutabil remediu impotriva depresiei. Pentru asta nu e nevoie sa mergem la sali de sport si sa ne dam duhul ridicand greutati. Nici vorba! Deviza este: fiecare sa se miste atat cat poate, pana la limita rezistentei, dar niciodata deasupra ei. Ca sa ne vindece, sportul nu trebuie sa devina un chin. De altfel, nu exista prioritati. Mersul pe jos, bicicleta, inotul, turismul, gimnastica - toate sunt la fel de indicate, in masura in care ne face placere atunci cand le practicam. Douazeci de genuflexiuni matinale, mici exercitii de inviorare, o plimbare de jumatate de ora in pas rapid, reprezinta un program ideal pentru trup, dar si pentru suflet, cu conditia sa fie practicate constant. Odata cu punerea in miscare a corpului, cu siguranta se vor mobiliza si resursele psihice, care altfel raman in stare de amortire.
* Energizati-va cu alimente-medicament - in farmacia naturii exista cateva produse menite anume sa ne energizeze si sa alunge depresia. Cateva dintre cele de frunte sunt: polenul si mierea de albine, miezul proaspat de nuca, semintele de floarea-soarelui, stafidele, condimentele "fierbinti" (ghimbir, scortisoara, cuisoare, nucsoara, chilly), hreanul, radacina de telina, sucurile de lamaie facute cu tot cu coaja, drojdia de bere. Aceste alimente-medicament au ca efect, in timp, marirea si mai ales armonizarea energiei psihice, care - se pare - este intr-o directa legatura cu ceea ce mancam. Si inca un secret: nu conteaza doar ce mancam, ci si cum o facem. Transformati mesele dvs. intr-un mic ritual: nu va grabiti niciodata, mestecati si savurati indelung fiecare inghititura, bucurati-va de subtila savoare a alimentelor naturale, sanatoase.
* Daruri pentru suflet. Aici este vorba de a privi putin altfel notiunea de dar. Putem, desigur, pentru a ne inviora sufletul, sa ne cumparam o haina noua ori o cutie de ciocolata, pe care sa o savuram pe indelete. Vom vedea insa ca efectul stenic, desi nu este de neglijat, nu dureaza prea mult. In schimb, daca ne facem cadou, de doua ori pe saptamana, cate o priveliste frumoasa, daca ne mobilizam sa daruim corpului nostru cate o portie buna de gimnastica, pentru a-i remodela formele, daca ne facem cadou cate un spectacol bun, ori cateva ore de citit, atunci vom avea o stare de bine mult mai indelungata. Pentru a ne mari tonusul psihic, e nevoie de daruri consistente si cu bataie ceva mai lunga, asa incat sa avem constiinta ca in permanenta facem ceva pentru a ajunge la starea de bine.
* Cultivati prietenia - este, conform parerii psihologilor, cel mai rapid mijloc de a scapa de deprimantul sentiment al singuratatii, care se exacerbeaza mai ales acum, in zilele tarzii de toamna. Cautati-va vechii prieteni, faceti-va curaj si inscrieti-va intr-un club sau intr-o asociatie in care sa aveti contact cu cat mai multi oameni. Relatiile umane lipsite de interese materiale ori de tensiunile si angoasele care mai apar in relatiile de familie sau de cuplu sunt un mijloc eficient si durabil de a va bucura sufletul. Or, bucuria, alaturi de dragoste, sunt cele mai puternice energii care anima fiinta umana, mai puternice decat cenusiul unor zile de toamna sau decat intunecimea noptilor iernii care se apropie.
* Cultivati-va umorul. Pentru psihic, simtul umorului are exact acelasi rol pe care il are pentru corp sistemul imunitar. Asa cum celulele specializate si anticorpii ne apara de invaziile microbilor, glumele si perspectiva comica asupra tensiunilor psihice la care suntem supusi zilnic ne apara de leziunile sufletesti pe care acestea le-ar produce. Regasiti-va macar din cand in cand prietenii care va binedispun si cu care puteti schimba ultimele impresii si glume, faceti-va o lista cu comediile pe care inca nu le-ati vazut, nu pierdeti nici o ocazie de a face (chiar si launtric) o adnotare nostima la o situatie cu o aparenta serioasa. Umorul este mult mai mult decat un mijloc usor de divertisment, el ofera o alta perspectiva, extrem de pretioasa, asupra vietii.


* Sugestionati-va pozitiv subconstientul - psihologii au constatat ca in perioada dintre echinoctiul de toamna si solstitiul de iarna, subconstientul fiecaruia dintre noi este cel mai sensibil la sugestii. Ca atare, el va inregistra si va transforma in realitate atat sugestiile pozitive, cat si cele negative. Cine se plange tot timpul ca e bolnav se va imbolnavi mult mai grav decat este, in schimb, optimistii isi vor birui mult mai usor suferintele. ("Ma simt bine, din ce in ce mai bine, Dumnezeu nu ma lasa.") De altfel, tot ceea ce am prezentat pana acum ca indemn, de la consumul de alimente energizante pana la dezvoltarea camaraderiei si a simtului umorului, se constituie, de fapt, intr-o uriasa sugestie pozitiva. Asociati rostirilor pozitive si o stare emotionala corespunzatoare, precum si imagini cat mai luminoase. Aplicati aceasta tehnica, aparent simplista, zilnic, vreme de macar patru saptamani, iar efectele tonice asupra psihicului va vor surprinde cu adevarat.

joi, 17 decembrie 2009

Remedii Naturiste pentru indigestie

Intr-o lume ideala, am putea sa mancam in fiecare zi la ore fixe, doar mancare sanatoasa, si probabil nu am mai avea vreodata probleme cu digestia.

Vremurile agitate in care traim fac acest lucru aproape imposibil - studiile arata ca mai bine de jumatate dintre persoanele adulte au probleme de indigestie cel putin o data pe luna.

De ce te doare stomacul

De obicei, indigestia este cauzata de cresterea secretiei de acid gastric, dar si a altor enzime cu rol important in digestie. Aceasta secretie de acid gastric apare in mod normal in urma consumului excesiv de alimente, in special cele care cad greu la stomac, bauturi carbogazoase, alcool, cafea si tigari. Rezultatul: apare senzatia de greata, balonare si durerea de stomac.

Ai exagerat cu mancarea?

Probabil in vacanta, mai ales pe litoral, multe dintre noi vom manca excesiv, si nu numai alimente nesanatoase. Ti-am recomanda insa mai putine opriri pe la gheretele cu fast-food de pe faleza. Daca este prea tarziu pentru acest sfat, bea un ceai.

Ceaiul de menta este excelent impotriva crampelor si durerilor de stomac; infuzia de mustel are efect antiinflamator iar ceaiul de ghimbir este eficient impotriva balonarii si a senzatiilor de greata.

Cand stomacul nu se simte prea bine, adauga o lingurita de pulbere de ghimbir intr-o ceasca de apa fiarta, acoper-o timp de 10 minute si bea-o in trei reprize pe zi. Ghimbirul poate fi inlocuit cu rozmarinul, benefic pentru calmarea arsurilor de stomac.

La fel de eficiente impotriva indigestiei sunt si sucul de morcovi si cel de sfecla alba. Este important ca acestea sa fie consumate dimineata, pe stomacul gol.

Ti-a picat greu la stomac?

Daca nu ai exagerat deloc cu mancarea, dar putinul pe care l-ai mancat ti-a picat greu la stomac, solutia este ceaiul din seminte de in. Bea cate o cana (o lingurita de seminte de in intr-o cana de apa) inainte de fiecare masa. De asemenea, in astfel de situatii este foarte eficienta si o limonada cu multa lamaie si o lingurita de miere.

Balonare, arsuri si dureri de stomac

Bea ceaiuri de cimbrisor, seminte de anason sau lamaita - doua trei cani pe zi. Ai grija sa nu pui mai mult de o lingurita de plante la 500 ml de apa, altfel ceaiul va fi prea concentrat si cu siguranta iti va fi greu sa-l bei.

miercuri, 16 decembrie 2009

Remedii Naturiste-conjunctivita

Definitie: conjunctivita este o boala oculara caracterizata prin inflamarea mucoasei pleoapelor.

Cauze

Cele mai frecvente cauze ale acestei boli sunt infectiile cu bacterii sau virusi si factorii iritanti (praf, fum de tigara, gaze de esapament, lentile de contact, farduri, etc.) care genereaza conjuctivitele alergice. Totodata, un program de lucru prelungit la lumina artificiala si suprasolicitarea ochilor (calculator, citit, televizor, etc.) contribuie si ele la aparitia conjunctivitei.

Simptome

Senzatia de arsura/durere oculara, senzatia de "nisip in ochi", usturimi, mincarimi, intepaturi, secretii conjunctivale, ochi lipiti la trezirea din somn.

Imediat ce se observa aceste simptome trebuie consultat un medic oftalmolog pentru a constata natura conjunctivitei si a prescrie tratamentul medicamentos adecvat.

Remedii adjuvante la indemana oricui

Intern:

Suc de legume, in special morcovi si spanac. Combinatia acestor doua sucuri de legume s-a dovedit a fi foarte eficienta: 200 ml suc de spanac amestecat cu 300 ml suc de morcov sau 200 ml suc de patrunjel amestecat cu 300 ml suc de morcov, se beau 2 cani a 250 ml/zi.

Suc de agrise amestecat cu miere. Este recomandat a se bea o ceasca de suc de agrise in amestec cu doua lingurite de miere de doua ori pe zi.

Alimente naturale bogate in vitaminele A (lapte integral, iaurt, unt, morcovi, dovleac, legume cu frunze verzi, rosii, mango, papaya ) si B2 (legumele cu frunze verzi, lapte, migdale, citrice, rosii). Cea mai buna metoda de a incepe un tratament impotriva conjunctivitei este adoptarea unei diete bazate in exclusivitate pe fructe si legume proaspete de sezon, timp de o saptamana, cate trei mese/zi. Bananele sunt recomandate cu moderatie sau chiar deloc.

De evitat: painea alba, cerealele rafinate, cartofii, dulciurile de orice fel, carnea, alimentele grase, cafeaua si ceaiul negru, condimentele, sosurile.

Extern:

Decoct din coriandru. Se clatesc ochii, dimineata si seara, cu decoctul obtinut prin fierberea a 2 linguri de coriandru uscat in 60 ml de apa timp de 10 min. Reduce senzatia de usturime si mancarime, calmeaza durerea si ajuta la decongestionarea ochilor. Atentie insa, persoanele care sufera de astm bronsic si /sau bronsite cronice trebuie sa evite folosirea acestui decoct.

Comprese cu apa rece. O compresa cu apa rece pusa pe ochi, calmeaza rapid simptomele bolii. Se impatureste un prosop mic, se inmoaie in apa rece, se stoarce foarte bine si se pune pe ambii ochi. Cand compresa s-a incalzit se repeta procedura. Tratamentul dureaza o ora, dupa care ochii se acopera cu un prosop uscat, iar pacientul trebuie sa mai stea un timp culcat si relaxat. Acest tratament trebuie repetat in fiecare seara timp de o saptamana, chiar daca nu mai persista simptome din primele zile.

Exercitii pentru relaxarea si intarirea ochilor

Pe langa alte tratamente, este recomandat sa se adopte si diferite metode de relaxare si intarire a ochilor, cum ar fi miscarile de rotatie (in sens orar si antiorar), de la stanga la dreapta sau de sus in jos a ochilor. Fiecare exercitiu se repeta de 10 ori.

De asemenea, o alta metoda eficienta presupune acoperirea ochilor cu palmele. Procedura consta in urmatoarele: din pozitia sezand cu ochii inchisi, se pune palma dreapta peste ochiul drept si palma stanga peste ochiul stang, fara sa se apese. Se coboara fruntea pe genunchii apropiati si se pastreaza aceasta pozitie cateva momente. Se repeta ori de cate este se simte nevoia de relaxare oculara

joi, 10 decembrie 2009

Remedii naturiste împotriva sinuzitei










Cataplasme cu varză şi argilă
Se ia o frunză mare de varză crudă, suc de lămâie, 6 linguri de praf de argilă şi puţină apă călduţă. Se zdrobeşte foaia de varză cu sucitorul până devine perfect plată. Se amestecă sucul de lămâie cu argila, apoi adăugaţi apa călduţă, amestecând pentru a obţine o pastă. Pasta astfel obţinută se aplică pe foaia de varză, iar foaia de varză se aplică pe frunte, fixându-se cu un bandaj şi se lasă aproximativ o oră, până se usucă. Se repetă procedeul de două ori pe zi, până la degajarea completă a sinusurilor.

Inhalaţii cu usturoi şi oţet
Se curăţă un căţel de usturoi, se rade pe răzătoarea mică şi se amestecă cu o linguriţă de oţet de mere şi 50 ml de apă clocotită. Puneţi lichidul într-un vas şi staţi cu faţa în aburi, cu capul acoperit de un prosop. Este foarte eficientă şi se poate repeta de mai multe ori pe parcursul unei zile.

Macerat din usturoi, ceapă şi hrean
Se amestecă în părţi egale usturoi crud şi ceapă, ambele tocate mărunt, după care se adaugă cam în aceeaşi cantitate hrean ras. Adăugaţi un vârf de cuţit de piper, după care puneţi amestecul la macerat în de două ori cantitatea celorlalte ingrediente, în oţet de mere şi lăsaţi-l astfel pentru trei zile. După cele 3 zile se strecoară prin tifon şi se bea câte o ceşcuţă de trei ori pe zi. Gustul nu este unul foarte plăcut, dar este foarte eficient.

Suc de morcov
Dacă vă pregătiţi dimineaţa suc proaspăt de morcovi, este bine să puneţi în fiecare nară câte o picătură din ceea ce v-a rămas. Pe lângă calităţile nutritive, morcovul are calităţi de dezinfectant şi antiinflamator.
La fel se poate proceda seara, cu o picătură de suc de lămâie în fiecare nară.

marți, 8 decembrie 2009

Remedii naturiste pentru tuse

Lunile de tranzitie intre anotimpuri stau sub semnul racelii, al gripei si al tusei, un simptom nelipsit al acestor afectiuni. Seaca sau productiva, tusea este deranjanta, insa este benefica, fiind modalitatea prin care organismul curata si protejeaza caile respiratorii de mucus si alte secretii.

In multe cazuri, unul dintre simptomele care insotesc raceala, gripa si infectiile cailor respiratorii superioare (sinuzita, rinita cronica) este tusea.

Seaca (iritativa) ori productiva (cu expectoratii), tusea este mai persistenta noaptea, cand din cauza pozitiei din timpul somnului secretiile nazale ajung in gat, fapt ce declanseaza episoade de tuse.

Tusea apare si in alte afectiuni, cum sunt: bronsita cronica, tumori ale pla­ma­ni­lor, reflux gastroesofagian.

De asemenea, multi dintre fu­ma­torii inraiti au parte dimineata de episoade de tuse. Daca tusea este insotita de febra mare, poate fi semn de pneu­monie. In unele cazuri, tusea poate persista chiar 2, 3 sap­ta­mani, deci pentru a evita complicatiile trebuie tratata cu seriozitate si corect.

Multe lichide

Hidratare - este cuvantul de ordine in cazurile de raceala si gripa. Apa din belsug, supe, ceaiuri de tei indulcite cu mie­re (mierea nu se adauga in cea­iul fierbinte deoarece isi pier­de din calitati, ea nefiind sta­bila la temperaturi mari), fresh de por­tocale, compoturi proas­pat preparate in casa - toate aces­tea sunt indicate pentru ca lichidele purifica orga­nis­mul.

De asemenea, in ceai se pot adauga si cateva picaturi de ulei de migdale (se gaseste in magazinele naturiste).

Ciocolata amaruie si tusea

Tusea seaca poate fi calmata si combatuta, daca in dieta este prezenta cacaoa. S-a de­monstrat ca teobromina, o substanta prezenta in boabele de cacao, este de ajutor pen­tru a combate tusea seaca si nu are efecte adverse. Teo­bro­mina dezactiveaza activi­tatea nervului responsabil in creier pentru refluxul tusei.

Adaugati pe lista alimentelor cheie in caz de tuse si cacaoa fierbinte si ciocolata cu cel putin 75% cacao. De ase­menea, teobromina se mai gaseste in boabele de cafea si frunzele de ceai.

Supa de pui ramane in top

Si nu o spune doar bunica, ci si un studiu efectuat acum cativa ani de catre cercetatorii de la Universitatea din Nebraska. Ei au descoperit ca supa de pui actioneaza ca un anti-inflamator, grabeste eliberarea de mucus a cailor respiratorii si reduce simptomele de tuse si raceala.

Explicatia clara inca nu au gasit-o, dar specialistii au dezvaluit reteta ideala: ceapa, cartofi dulci, morcovi, telina, patrunjel si pui sau gaina.

Sanatate cu fier

Anul trecut, cercetatorii ita­lieni au descoperit ca de­fi­ci­en­ta de fier provoaca tuse cro­nica la femei. La studiu au participat 16 femei care su­fe­reau de tuse cronica, dar care nu aveau afectiuni pulmonare sau respiratorii, astm sau re­flux gastro-esofagian. Toate prezentau deficiente de fier.

Explicatia? Fierul ajuta la pro­ductia de proteine in sis­temul imunitar, astfel fiind con­tro­late inflamatiile. Iar deficienta de fier lasa partile superioare ale sistemului respirator mult mai expuse inflamatiilor, astfel se de­clan­seaza tusea cronica. Ca­teva surse na­turale de fier sunt: ficatul, carnea rosie, fructele de mare, mazarea.


Citeste si Tine raceala la distanta!

duminică, 6 decembrie 2009

Remedii naturiste pentru varice

Acele vene albastre, inestetice si enervante ce apar chiar sub suprafata pielii sunt cunoscute drept varice. Avand de obicei culoarea albastra sau uneori mov, ele formeaza retele intregi, mai ales pe picioare. Stanjenitoare si inestetice (si greu de indepartat fara proceduri chirurgicale, cel putin in ceea ce priveste medicina convetionala), varicele sunt o afectiune pe care nimeni n-o doreste.

Daca aveti dureri din cauza varicelor, ar trebui sa cautati cele mai bune optini pentru a ameliora simptomele. Puteti opri agravarea varicelor daca faceti multe exercitii fizice, pierdeti in greutate si nu purtati haine stramte. Daca stati in picioare sau jos perioade lungi de timp, ajustati-va conditiile de munca astfel incat sa puteti sa va schimbati pozitia frecvent, iar daca veti pune in practica aceste schimbari puteti preveni agravarea varicelor.

Exista remedii naturiste pentru varice care pot reduce severitatea inflamatiei venei. In loc doar sa ascunda simptomele, suplimentele naturiste trateaza esenta problemei. In principiu, prin imbunatatirea sanatatii per ansamblu a sistemului circulator si a venelor, problema varicelor poate fi indepartata. Sunt disponibile pe piata si remedii naturiste care functioneaza prin stimularea circulatiei, fortifierea peretilor venelor si ameliorarea varicelor.

Un extract facut din copacul japonez Pagoda este unul dintre cele mai bune tratamente pentru varice, fiind utilizat inca din anii ‛60. A fost demonstrat ca acest extract are rezultate bune in cresterea puterii si flexibilitatii venelor afectate de varice, reducand in acelasi timp si inflamatiile. Extractul mai este cunoscut si pentru capacitatea sa de a reduce acumularea si stagnarea sangelui in picioare si imbunatatirea circulatiei – exact ceea ce au nevoie picioarele dumneavoastra pentru a scapa de varice.

Un supliment naturist folositor pentru tratarea varicelor este si extractul de castan porcesc. Acest supliment poate chiar sa repare stricaciunile de la nivelul venelor, dar imbunatateste puterea si rezistenta fizica per total a sistemului circulator. Cu toate ca este folosit de ceva timp pentru tratarea varicelor, acest supliment are in continuare rezultate bune.

Vitamina K este si ea cunoscuta ca fiind unul dintre remediile naturiste pentru varice. Datorita faptului ca este un agent care ajuta la formarea cheagurilor de sange, aplicarea locala pe varice poate cauza aparitia unui cheag in vena, distrugand-o. Aceasta este in mare parte maniera in care functioneaza si terapiile cu laser de tratare a varicelor.

Pentru varice puteti incerca si Hamamelis, aplicat local pe zona problematica. Daca nu sunteti printre cei alergici la aceasta substanta (unii oameni sunt foarte sensibili la Hamamelis), puteti folosi acest remediu naturist pentru varice de trei ori pe zi, timp de doua-trei saptamani.

Exista inca o multime de remedii naturiste pentru varice; aromoterapia, acupresiunea, acupunctura si hidroterapia sunt doar cateva dintre ele. Toate acestea au fost aplicate cu grade diferite de succes, in functie de gravitatea formei varicelor. Fiecare pacient este cu siguranta diferit, astfel incat remediul potrivit pentru a trata varicele dumnevoastra poate varia.

Exista multe suplimente naturale, dar si remedii naturiste pentru varice. Ar trebui sa luati in considerare aceste optiuni (le puteti chiar si adopta nevoilor dumneavoastra) daca va confruntati cu varicele si vreti ceva care sa va ajute sa scapati de ele.

Ceaiuri impotriva durerilor de rinichi

Durerile de rinichi pot fi calmate daca vei consuma o serie de ceaiuri din plante medicinale, daca iti vei face un regim alimentar echilibrat, si forte important e sa consumi multe lichide si sa te feresti de alimentele sarate.

Ceaiurile din plante constituie principalul remediu atunci cand vrei sa scapi de durerile nu foarte mari de rinichi. Durerile acute necesita si o medicatie corespunzatoare, recomandata dupa un consult amanuntit facut de un medic specialist.

Ceaiul de matasea porumbului este unul extrem de eficient impotriva durerilor de rinichi. Se prepara o infuzie din 30 g la o cana de apa, si se bea pe parcursul unei zile. Un alt ceai calmant foarte bun este cel din matase de porumb. Se prepara un decoct din 4 lingurite la 2 l de apa si se bea in locul apei pe parcursul unei zile.

Durerile cele mai cumplite de rinichi sunt atunci cand aveti nisip sau pietre. Pentru a le elimina e nevoie de tratament si multe ceaiuri. Cele mai bune sunt ceaiurile din radacina de maces, din seminte de morcovi, din brusture sau de mesteacan

Ceaiul din brusture se prepara din frunze uscate 3 linguri la 3 cani de apa clocotita, se lasa la infuzat si se bea cate o cana inainte de mesele principala.

Ceaiul de mesteacan se bea intr-o concentratie mai mare, avand rolul de a dizolva pietrele. Gustul poate fi neplacut insa este un ceai foarte bun care se bea dimineata inainte de masa.

Ceaiul din seminte de morcovi se bea in portii mici de 5-6 ori pe zi. Se prepara o infuzie din 3 lingurite la 600 ml apa si se consuma inainte de mese.

Pe langa aceste ceaiuri adopta un regim alimentar care sa excluda sarea, bauturile alcoolice, bauturile acidulate, grasimile, prajelile. Bea multe ceaiuri si apa plata, consuma multa limonada, indulcita doar cu miere de albine.

Asteptam comentariile voastre.

Remedii naturiste

Sanatate medicina retete naturiste leacuri babesti

SERVICE PC FARA CONCURENTA LA PRETURI DE CRIZAAA!!!

Create your own banner at mybannermaker.com!
Create your own banner at mybannermaker.com!