Cătina albă (Hippophae rhamnoides) este un arbust întîlnit la noi în ţară în zonele subcarpatice din Moldova şi Muntenia, pe văile rîurilor Teleajăn şi Dîmboviţa, dar şi în Delta Dunării.
Cătina este utilizată în industria alimentară şi farmaceutică, iar fructele, cu un gust acrişor-astringent se recoltează din a doua jumătate a lunii august pînă spre jumătatea lunii octombrie.
Ce ne dăruieşte cătina?
Putem folosi fructele (consum natural, ceaiuri, siropuri, uleiuri), frunzele, chiar şi scoarţa, dar cel mai valoros din punct de vedere medical este uleiul de catina.De ce cătina este atât de valoroasă ?Fructele acestui arbust conţin un complex de vitamine : vit.C (de zece ori mai multă ca citricele), vit.A, vit.B1, vit.B2, vit.B6, vit.B9, vit.E, vit.K, dar şi minerale : calciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu.
Cătina şi efectele preparatelor din ea:
- detoxifierea ficatului- protecţie împotriva bolilor de inimă- combaterea stresului- efect cicatrizant- creşte puterea de apărare nespecifică a organismului împotriva bolilor- încetinesc îmbătrînirea
Cătina şi afecţiunile în care se poate utiliza ca tratament adjuvant :
Pentru uz intern :
hepatite acute şi cronice, ciroză hepatică
diaree, dizenterie
boli coronariene, hipertensiune arterială
anxietate,depresie
afecţiuni oftalmologice (miopie, hipermetropie, glaucom, cataractă)
boli manifestate prin imunitate scăzută
sensibilitate crescută la infecţii
Pentru uz extern :
tratamentul local al arsurilor termice şi chimice, degerăturilor, algodermiilor, rănilor cu vindecare lentă
este un produs natural recunoscut pentru activitatea de protecţie împotriva radiaţiilor solare sau de altă natură
Asteptam noi retete de la dvs.la adresa de email galca.alex@gmail.com Nu ezitati sa comentati
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Remedii naturiste
Sanatate medicina retete naturiste leacuri babesti
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu